"שמחה – כל השנה כולה זמנה הוא, כי שמחה היא עניין כללי ועיקר בעבודת ה', כמו שכתוב "עבדו את ה' בשמחה", וכיוון שעבודת ה' הוא במשך כל חיי האדם … הרי גם השמחה היא במשך כל חיי האדם, בכל ענייני ואופני העבודה, ובכל שינויי המצבים שבמשך חיי האדם. ונוסף לזה, ישנו ציווי מיוחד "משנכנס אדם מרבין בשמחה" – הוספה וריבוי בשמחה מהתחלת חודש אדר, מר"ח אדר, ומוסיף והולך מיום ליום, במשך כל חודש אדר".
(הרבי מליובאוויטש, "שערי המועדים", חודש אדר עמ' יט-כ).
כולנו מתמודדות, מי יותר ומי פחות, עם 'הבור השחור' בנפשנו, ולכולנו האפשרות לנצל את החודש הנפלא הזה להתחזקות במידת השמחה, ולהפיכתה לקניין בנפש. לפניכן מספר נקודות, למחשבה ולעבודה, סביב השמחה. ניתן לעבוד לבד, אך ניתן גם לשתף חברה/חברות או בני משפחה.
(1) אלו דימויים (מעולם הצומח והחי) עולים לכן סביב המילה "שמחה"? תנו לאסוציאציות לעלות באופן חופשי, ואז נסו להתעצם עם הדימויים האלו דרך עבודה בתנועה או דרך יצירתם באמצעים שונים של אמנות פלסטית (לא צריך להיות אומנית בשביל זה, צריך לחזור למקום הפשוט של ילדה השמחה ביצירה)!
(2) נסו לזהות מתי אתן מרגישות שמחות. להלן כמה נקודות ממוקדות יותר למחשבה והתבוננות. אפשר ומומלץ להעלות את ההרהורים על הכתב:
- מתי אני מרגישה שמחה?
- עד כמה המצבים הללו הם פנימיים ועד כמה הם תלויים בגורמים חיצוניים?
- מהן המחשבות שמולידות אצלי את רגש השמחה? אלו מחשבות והרהורים מולידים אצלי את העצבות?
- האם אני רוצה/אוהבת להיות שמחה? מה אני 'מרויחה' כאשר אינני שמחה? האם אני מוכנה לוותר על הרווח הזה?
(3) נסו ליצור לעצמכן רשימה של עשרה 'טיפים' להגברת השמחה. כללו ברשימה:
משפטי מפתח שיכולים להגביר את השמחה, ביניהם לפחות אחד ביחס לקב"ה (כגון: ה' משגיח עלי, כל מה שקורה לי הוא לטובתי, אצל השי"ת הכל אפשר, וכד'). את אחד מן המשפטים הללו כדאי לשנן מספר פעמים בכל יום.
התבוננויות, כגון: פרספקטיבה (טווח ראיה), הודיה על מה שיש לי, התבוננות בטבע, שימת לב להשגחה פרטית במהלך היום.
מעשים של נתינה – נסו להיות ספציפיות, כגון: הארת פנים ל…, טלפון ל…, הכנת … ל…
'קרשי הצלה' – אמצעים חיצוניים להתעוררות פנימית (כגון: מוזיקה כיפית, ריקוד, איפור(. אפשר לאמץ 'טיפ' אחד לכל יום במשך החודש.
(4) עשו סבב בתוך קבוצת חברות או בני משפחה, בו כל אחת ואחד אומרים לשני במה הוא/היא משמחים אותו, מה כל אחד מקבל מהשני, ומה השני תורם ומוסיף לחיים שלו (תודה לאורה מלכה שפי על התרגיל). נסו לפרט כמה שיותר, ותגלו כמה שמחת הלב ניתן לקבל מהנתינה והקבלה של מנות האהבה הללו!
בהצלחה! וחודש מלא שמחה לכולנו!
(מתוך הספר "כי בא אורך" – פרקי התבוננות פנימית לנערות)