מי לא אוהב סיפורים? ילדים אוהבים סיפורים, אך גם מבוגרים. כוחם של הסיפורים הוא בעקיפת החלק המודע שבנו, וחדירה לרבדים לא מודעים. סיפורים שמהותם הוא ה’לבוש’ והמעטפת, מגיעים דווקא הם למקום הפנימי ביותר. הם קולעים ישר במטרה.
כמה מתאים לקרוא ולשנות, בלילה וביום, את סיפור המגילה, בדיוק ביום שבו אנו חפצים להגיע ל”עד דלא ידע” – “שזה בחינת המגילה, שהיא דבר יקר מאוד, וכל עיקרה הוא בחינת סיפור מעשה … ממעשה שהיה בימי מרדכי ואסתר, בחי’ מעשה של שנים קדמוניות” (לקוטי הלכות, או”ח ח”ג, הל’ פורים א). מעניין, שדווקא הסיפורים, שבדרך כלל מתקשרים אצלנו עם זמן השינה, נבחרו על ידי רבי נחמן כאמצעי לעורר מן השינה (שם, וראו גם לקוטי מוהר”ן ס), וזאת דווקא בנקודות שבהן הרגיש שתורות ושיחות כבר לא יעזרו (ראו הקדמה ל”סיפורי מעשיות”).
השלב הראשון, אם כן, בעת קריאת המגילה, הוא להירגע מעט מהלחץ סביב הניסיון (החשוב מבחינה הלכתית!) לשמוע כל מילה, ולהגיע לעמדה נפשית רפויה ופתוחה יותר, הנותנת מקום לא רק לשמיעת האוזניים, אלא גם לקשב הלב. אומנם הסיפור מוכר לכאורה, אך החוכמה היא להגיע לעמדה נפשית רעננה, להאזין לעלילה כמו בפעם הראשונה.
והאמת היא, שהסיפור הוא אכן חדש לגמרי, היות שזהו סיפור שהולך ומתגלה מדי שנה. וכך דרש הבעש”ט את ההלכה “הקורא את המגילה למפרע לא יצא” (מגילה פ”ב מ”א), כלומר מי שמבין את המגילה כסיפור שאירע בעבר לא יצא ידי חובתו, מפני שהוא מתרחש בכל שנה ושנה (“מאור ושמש” רמזי פורים ד”ה וזה רמזו).
בין פסוקי המגילה אנו יכולות לגלות את כל סיפור חיינו, ואת כל מסעות הנפש שלנו. הסתר וריחוק, גילוי וישועה, הכל מקופל בין דפי המגילה. החושך והאור, הזעקה וההתרה, כולם מצויים שם.
אך כידוע, סיפור המגילה בנוי מרבדים על גבי רבדים. ניתן להיצמד לרובד הפשוט של הסיפור, ואפשר גם להתחבר פנימה, ולשמוע בכל “המלך” את קול מלכו של עולם מהדהד.
שמיעת קולו של המלך, פירושה בלשון אחרת – ראיית יד ההשגחה המסובבת ומארגנת את החיים שלנו. סיפור המגילה המורכב והמסובך הולך ומקבל בהירות כאשר מסתבר שהכול תוכנן מראש כדרך להביא רווח והצלה ליהודים. בעומק נוסף, סיפור המגילה, ואף המשתה והשמחה, נועדו לחזק אצלנו את ההכרה והאמונה שביד ה’ לחולל ניסים, ואם אנו זוכים, אנו יכולים להיות מובלים גם בהנהגה שלמעלה מהטבע ומגדרי העולם הזה (ראו נתיבות שלום, פורים, עמ’ 39).
המגילה, אם כן, נושאת אופי פרדוקסלי, המגלה בהסתרתו, חושף בעטיפותיו, ומאיר במחשכיו. המגילה מאפשרת לנו הבטה כפולה על סיפור החיים בהופעתם הכי ממשית, תוך גילוי שורשם הפנימי.
(מתוך מאמר “התבוננות פנימית במצוות הפורים” בספר “בינה לעתים”.
לרכישה בחנויות “דני ספרים”, “אור החיים”.)